Offentlig Digitalisring 2015: Ledelsen ska gå forrest

Den næste digitaliseringsstrategi skal sikre brugerne reel værdi. Og ledelsen skal gå forrest. Det er allerede ingredienser i Statsforvaltningens digitaliseringsprojekt.

Arbejdet med den næste digitaliseringstrategi ligger som bassen under de mange sessioner for og diskussioner blandt knapt 1200 deltagere på konferencen Offentlig Digitalisering 2015. På konferencens første dag slog direktøren for Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, tonen an:

"Vi leverer ikke en rig brugeroplevelse og tilfredsstillende digital service til borgerne," sagde Lars Frelle-Petersen og listede de tre forventninger han selv har til arbejdet med digitaliseringsstrategien. 

  • Effektivisere og frigøre midler ( 2 til 4 milliarder kroner)
  • Skabe reel værdi for brugerne
  • Understøtte virksomhedernes vækst

Lars Frelle-Petersen sagde, at der nu er skabt et godt fundament for digitaliseringen. Næste bølge er blandt andet videreudvikling af fundamentet og de digitale services.

cBrains CEO, Per Tejs Knudsen, var en af de to facilitatorer ved Lars Frelle-Petersens key-note tale, og han spurgte ham, om det er ledelsen, der skal gå forrest og tage ansvar i den næste bølge.

"Ja. Som topchefer skal vi sikre, at brugerne får en god oplevelse," lød svaret fra Lars Frelle-Petersen.

Den digitale revolution i Statsforvaltningen
Det er præcis hvad ledelsen i Statsforvaltningen har gjort i det digitaliseringsprojekt, hvor F2 fra cBrain har erstattet en 14 år gammel esdh-løsning samt en række fagsystemer.

 It- og administrationschef Rasmus Kruse fra Statsfovaltningen er ikke i tvivl om, at det har været afgørende med topldelsens fokus på hastig og afklaring i forhold til procesunderstøttelse og automatiseret sagsflow. Han talte også på konferences første dag.

"Det er vigtigt at få tage nogle beslutninger, og hvis hastigheden ikke er høj i digitaliseringsprojekter, så risikerer vi at teknologien er forandret."

"Derfor vidste vi i den øverste ledelse, hvad vi ville, og havde svar på rede hånd. Da den del af processen var overstået, kunne vi involvere alle i organisationen og få så mange input som muligt til digitaliseringsarbejdet," siger Rasmus Kruse.

It rykker ind i forretningsudvikling
Statsforvaltningen har været under kraftig forandring siden Folketinges beslutning om at fusionere de fem regionale statsforvaltninger trådte i kraft som en del af Finansloven for 2013. Set i et CIO-perspektiv har forandringsledelsesprojektet givet pote.

"Man hører på, hvad vi siger om forandringsledelse, og hvad vi siger om organisation i it. Nu kommer vi ikke på for sent."

"Vi har grebet bolde, som ikke er it-bolde men forretningsbolde og er løbet med dem."

Sådan beskriver Rasmus Kruse den udvikling, som førte til, at digitaliseringen  blev en helt central del af forandringsledelsesprojektet i Statsforvaltningen.  På trods af, at han stod med et helt nyt hold, så lykkedes det ham både at få spillet holdet sammen og skabe de rigtige relationer både blandt chefkollegerne og i resten af organisationen.

Læs hele temanummeret af minimagisnet cView om den digitale revolution i Statsforvaltningen.

Member Login
Welcome, (First Name)!

Forgot? Show
Log In
Enter Member Area