Cloud-computing i overhalingsbanen

Det offentlige sætter cloud-retningen med mere end 300 services at vælge imellem på SKI 02.19. Det er vejen mod smarte industry solutions og hybrid cloud.

Dette indlæg har været bragt på bloggen Digitale Danmark på CW.dk

Vinderne på fremtidens danske softwaremarked blev forleden beskrevet på CW.dk. Her pegede research manager Anders Elbak fra IDC på et par af de store globale softwarehuse, men sagde så også:

”…men der er jo mulighed for, at nogle nye kommer ind fra højre, hvis de store ikke køber dem op, før de vokser for hurtigt.”

Det er præcis, hvad vi ser på den rammeaftale for indkøb af cloud baserede it-løsninger, som staten og kommunernes indkøbsorganisation SKI har etableret med SKI 02.19. Rammeaftalen er etableret for at gøre det nemmere for de offentlige myndigheder og organisationer at købe it-service, og cBrain er en af leverandørerne på aftalen.

Læs også artiklen Esdh nemt og hurtigt i cView 02 2015

Min afgørende pointe i dette indlæg er, at udbuddet af cloud-services på SKI 02.19 er vokset fra 36 løsninger i den første udgave af SKI 02.19 fra 2010 til 368 i den nuværende rammeaftale, som afløste den første aftale tidligere på året. Interessen er stor hos de offentlige myndigheder og organisationer for at anskaffe it-understøttelsen som en service.

Der er tale om it-services fra dedikerede fagsystemer som skemalægning til en hel elektronisk sags- og dokumenthåndteringsløsning eller digital forvaltning som en service; som cBrains F2 Cloud.

Læs om F2 Cloud i artiklen: F2-modulerne

Interessen for cloud i offentlig digitalisering handler om nem og hurtig digitalisering, der både skaber en mere effektiv forvaltning gennem effektivisering og en bedre service gennem innovation.

Effektivisering handler om den optimale udnyttelse af datacentre. Statens It forklarede sidste år i cBrains mini-magasin cView, at offentlige organisationer kan spare op imod 35 procent på driftsomkostningerne ved skiftet til cloud.

Læs også om F2 Cloud leveret af Statens It i cView 02 2014

Store applikationer bliver delt op, eller er som F2 fra starten designet i moduler eller services som kan sættes sammen og skaleres efter behov samt integreres i organisationens it-understøttelse i øvrigt. Det giver alt andet lige både ledere og medarbejdere mere fleksibilitet i understøttelsen af opgaver og arbejdsprocesser.

Det er i min optik opskriften på de intelligente industry solutions, som kommer til at dominere i det teknologiparadigme som IDC kalderden tredje platform og som er den retning vi bevæger os i lige nu.  Cloud-løsningerne er virkelighed i dag, med mulighed for at sætte moduler og services sammen og skalere.

Læs også artiklen: Alt på et sted. Når fagprocesserne skaldigitaliseres

Og i løbet af ikke så mange år – 2 til 5 ifølge Gartners nyeste Hype Cycle – vil hybrid cloud også nå modenhedens plateau, altså være hverdag i it-understøttelsen.  Så vil det være helt lige meget, hvor en it-service leveres fra.

Kundeportal
Welcome, (First Name)!

Glemt kode? Vis kode
Log Ind
Enter Member Area
Min Profil Log Out